Ana içeriğe atla

Yeni Mezun Heyecanı

Sevgili yeni mezun arkadaşım, 

Seni tebrik ederim onlarca derste başarılı oldun, onlarca sunum yaptın, yüzlerce ödev hazırladın, o kurs bu kurs derken bir çok okul dışı eğitimlerle kendini geliştirmek için çabaladın, belki yurtdışı deneyimi edindin, projelere katıldın, okul klüplerine katıldın sosyal çevreni geliştirdin ve daha bir çok şey.
Bunları yaparken iş hayatına hazır olacağını düşündün hep belki de, yıllarca eğitimini aldığın öğrendiğin konuları uygulamaya koyabilmek için hep bir heyecan duydun içinde. Ve sonunda hazırım dedin kendi kendine.
İşte mezun oldun.
Şimdi sektöre girme zamanı. 

Sana dürüst olmak istiyorum, ne yazık ki bu heyecanın daha ilk iş görüşmen de sönebilir, 'Tecrüben yok.' sözünü duymaya alıştıracaklar seni.
O kadar sene boşuna mı çabaladım diye sorgulayacaksın kendini.
Sen öğrenim görürken bir şirkette yıllarca çalıştığı için yönetici pozisyonunda ki bir kişi ile mülâkat yaparken aslında ne kadar yetersiz ve bilgisiz olduğunu düşüneceksin.
O andan sonra alaylı kavramının tam olarak ne olduğunu göreceksin.
Hevesin kırılacak belki, severek öğrendiğin tüm bilgileri unutmanı isteyecekler senden.
İş hayatına girdikten sonra bir bakacaksın okulda öğrendiklerin aslında çok da gerekmiyormuş, çünkü yönetici ne derse o doğru. 'Hayır bu böyle olmaz.' dediğinde sana karşı alınacak tepkilere, yıldırma hareketlerine hazırlıklı olmanı tavsiye ederim.
Üzgünüm çünkü sen bilmiyorsun. Onlar ne derse o.
Ve biliyor musun, sen şirket için değil birlikte çalıştığın yönetici için çalışacaksın. Bu sana saçma gelebilir, ancak istifa eden bir çok çalışan şirketten değil yöneticiden istifa eder. Bu sözü hep hatırla, ne anlama geldiğini stresli bir şekilde sana öğretecektir iş hayatı.
Bunlardan daha fazlası da var.
Entrikalar, dedikodular, ikiyüzlü insanlar, arkadan iş çeviren insanlar...vs vs.

Bunları yaşayacagin için üzgünüm ancak iş hayatı kurtlar sofrası ve okulda bu sofrada adap nedir, nasıl yemek yenir bunu öğretmiyorlar.

Umarım bu durumlar olmadan güzel bir başlangıç yaparsın, emin ol olumlu ve güzel bir çok şey de var ve bunları yaşayarak öğrenmeni ümit ederim.
Fakat hep güzel taraflar bahsediliyor, bunları bil ve gardını sağlam tut.

Sevgiyle.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Örgütsel Sessizlik

GİRİŞ   Örgütsel sessizlik; bir örgüte mensup olan kişilerin örgüt faaliyetlerinin iyileştirilmesine, aksaklıkların ortaya çıkarılmasına, yeni süreç/ürün/hizmetlerin oluşturulmasına olanak sağlayacak olan düşünce, fikir ve önerilerini dile getirmemeleri olarak ortaya çıkan bir örgütsel davranış olgusudur. Bireylerin sessiz kalmalarının altında yatan temel sebepleri bilmek örgüt yöneticileri için oldukça önemlidir. İşgörenlerin örgütün faaliyetleri ve işleyişi hakkında düşünce, fikir ve önerilerini dile getirmemeleri kolektif (ortaklaşa) bir hal alıp, örgütsel sessizlik iklimini oluşturabilecektir.   Bu kapsamda, rapor içeriğinde örgütsel sessizlik olgusunun kapsamlı bir tanımı yapılmış, sınıflandırılmasından ve sessizliğin yönünden bahsedilmiştir. Ayrıca örgütsel sessizliğin oluşumunda rol oynayan örgütsel ve çevresel etkenler, örgütsel sessizliğin türleri, nedenleri ve örgütsel sessizliği etkileyen faktörler hakkında da bilgiler sunulmuştur. Örgütsel sessizliğin so...

Fiil ve İsim Cümlelerinde Geçmiş Zaman

Merhaba Arkadaşlar, Bir kaç gündür paylaşım yapamadım, şimdi tekrar sizlerleyim. Aradaki kayıp zamanı telafi etmek için bugün bir kaç farklı konu paylaşıyor olacağım FİİL VE İSİM CÜMLELERİNDE GEÇMİŞ ZAMAN Bir önceki konuda fiil ve isim cümlelerinde geçmemiş zaman konusundan sonra fiil ve isim cümlelerinde geçmiş zaman konusu ile devam ediyoruz. Türkçe dil bilgisinde geçmiş zaman ile özdeştir. Bir ismin geçmiş zamanda yapılıp bitirildiğini belirtmek için kullandığımız cümle kalıplarıdır. İsim Cümlelerinde Geçmiş Zaman Olumlu Cümle Yapısı; Özne + Wa + Nesne + Deshita  Örn:  Öğrenciydim. : Watashi wa gakusei deshita. Olumsuz Cümle Yapısı; Özne + Wa + Nesne + De wa arimasen + Deshita Örn :  Öğrenci değildim. : Watashi wa gakusei de wa arimasen deshita. Fiil Cümlelerinde Geçmiş Zaman Olumlu Cümle Yapısı; Özne + Wa + Nesne + + Fiil + Mashita  Örn: İçti içtim. : Watashi wa sake o nomimashita. Olumsuz Cümle Yapısı; Özne + Wa + Nesne + Fiil ...

Olan Görünenden Çok Farklıdır

24 Eylül 2020 günü annemi kaybettiğim gün. Ölüm benim için yaşamak kadar normal bir olguydu,  Memento Mori yani Ölümü Hatırla diye bir dövmem de var. Bu dövmeyi yaptırma niyetimi her hatırladığımda bir an dururum. Bu dünyada her şeyin bir sonu var, hayatın da. Sonu olan şeyler için insanların birbirini kırması bana hiç doğru gelmiyordu. Doğuyorsak ve her şeyin bir sonu olduğunu biliyorsak Ölüm için üzülmek bana biraz tuhaf gelmişti çok zaman. Venüs'üm S pozisyonda ve Ay burcum Oğlak; insanların değer yargılarını anlama ve onların duygularını anlamakta pek de iyi olduğumu söyleyemem. Algılarım açıktır,  o an yanımdaki kişi nasıl hisseder anlarım, ya da bir astrolojik harita okuma konu olduğunda çok farklı. Değer yargılarına bakış açımı değiştiren, bir çok şeyi değiştiren bir Ölüm deneyimi yaşadım. Bir insanın ölmesi evet çok normal, ancak o kişinin gittiğinde yaratacağı boşluk ağırmış aslında. Ben annemi çok severdim, o kadar çok severdim ki; büyüyünce ne olacaksın diye sorulu...